header NCD 2019

ERVAAR ZELF DE YASKAWA HC10 COBOT OP DE NATIONALE COBOT DAG

Thursday, October 25, 2018

Yaskawa zal op de Nationale Cobot Dag de nieuwe HC10 cobot presenteren. De HC10 heeft een bereik van 1,2 m en kan lasten tot tien kilo dragen.

 

De Human Collaborative 10 (HC10) is de eerste van een nieuwe roboticageneratie die Yaskawa heeft ontwikkeld om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar meer toegankelijke en collaboratieve robottoepassingen. Naast de meer high-end toepassingen met hoge snelheid en payloads, is er meer en meer vraag naar eenvoudigere en flexibel inzetbare robotsystemen. Op de Nationale Cobot Dag kunnen bezoekers op de Yaskawa stand zelf op interactieve wijze het gemak van de HC10 cobot ervaren.

 

De Yaskawa HC10 is voorzien van detectietechnologie op alle bewegingsassen waardoor hij veilig kan samenwerken met mensen. De nieuwe robot heeft gepatenteerde duale koppelsensoren in elk gewricht. Deze maken het mogelijk voor de robot om druk waar te nemen wanneer hij in contact komt met een mens (of een ander object) en tijdig te stoppen, zonder gevaar op te leveren voor verwondingen. De robot voldoet aan alle veiligheidsnormen en is een PLd Cat.3-gecertificeerd product.

 

Speciaal ontwerp

De HC10 is een volkomen nieuw ontwerp en speciaal gemaakt voor veilige mens-robotinteracties. Er zijn ronde vormen gebruikt zonder scherpe randen, de motoren en bedrading zijn volledig geïntegreerd en het ontwerp is vrij van knelpunten om beknelling te vermijden. Een van de grootste voordelen van mens-robotcollaboratie is het vereenvoudigen van de manier waarop gebruikers de robot acties kunnen leren om een taak uit te voeren. In de Easyteach-leermodus kun je de robotarm eenvoudig bij de hand nemen en hem manoeuvreren om het benodigde pad en de baanpunten te leren.

 

Geïntegreerde servogrijper

Yaskawa werkt samen met een aantal externe producenten van gereedschappen en grijpers, zoals de Zimmer MRK-grijper. Deze multi-functionele servogrijper is softwarematig volledig geïntegreerd in de robotbesturing en kan via een speciaal ontwikkelde interface eenvoudig worden bediend via het programmeerpaneel van de robot. Met collaboratieve robots in het achterhoofd ontwikkelde Zimmer de MRK-grijperserie die inherent veilig is en gemakkelijk kan worden ingezet voor verschillende taken door een operator, zonder diepgaande kennis van grijpers.