Progamma Nationale Cobot Dag 2018

10.00 uur - Start NCD 2018

De Nationale Cobot Dag 2018 start om 10.00 uur. Loop binnen, pak een kop koffie en loop langs de stands met met cobots die demonstreren wat ze kunnen en stands met toebehoren, accessoires en gereedschap voor cobots. Ontmoet, ervaar en beleef de wereld van de cobots.

11.00 uur - Presentatie: risicoanalyse van een cobotcel

Met de komst van cobots is het denken over robots op de werkvloer veranderd. Werknemers delen nu de werkvloer met deze cobots en dit wijzigt hoe we werken en wijzigt het idee van veilig werken met robots. Er wordt veel gesproken over cobots, dat je er veilig mee en naast kunt werken, maar hoe veilig is dat dan en waar liggen er wel risico’s? Tijdens deze presentatie krijg je een handvat om zelf te beginnen met een risicoanalyse.

12.00 uur - Praktijkcase: machinebeladen met een cobot

Er gaat niets boven een verhaal uit de praktijk. Donk Aluminium gebruikt een cobot voor het beladen van hun bewerkingsmachine. Ze vertellen over hun ervaringen en beantwoorden vragen.

12.30 uur - Lunch

Broodje, kroketje en weer door

13.00 uur - ROI berekeningen

We laten zien hoe je een ROI kunt berekenen en laten een paar ROI berekeningen van praktijk cases zien.

14.00 uur - Presentatie: applicatiemogelijkheden voor cobots

Cobots zijn heel flexibel in meerdere opzichten:

  • ze zijn makkelijk verplaatsbaar en dus inzetbaar op meerdere plekken
  • ze zijn door iedereen makkelijk te programmeren en dus snel inzetbaar voor andere taken
  • er zijn veel verschillende accessoires verkrijgbaar waardoor een heel scala aan applicaties mogelijk zijn

In deze presentatie word je meegenomen in een aantal voorbeelden van taken die cobots nu al uitvoeren.

15.00 uur - Forumdiscussie: investeren in mensen of cobots, of in beide?

We komen mensen tekort, zeker in MBO functies. Is de oplossing investeren in het opleiden van mensen of investeren in automatiseren (bijvoorbeeld met cobots). Of moet het een combinatie zijn van beide? In deze paneldiscussie proberen we een antwoord te vinden. Het wordt een interactieve discussie: tijdens de sessie worden er diverse vragen gesteld waarop je via je eigen telefoon antwoord kan geven.

16:00 uur - Netwerkborrel

Om 16.00 uur starten we met een borrel. Je kunt op je gemak nog eens de cobotdemonstraties bekijken, ervaringen uitwisselen, vragen stellen onder het genot van een drankje.

Workshop cobot programmeren

Gedurende de hele dag kan je aansluiten bij een workshop programmeren van een cobot. Tijdens deze workshops leer je een eenvoudige routine van de robotarm programmeren met behulp van de teach pendant via de free drive en het maken van waypoints. Verder kan je ontdekken hoe het programmeren van een gripper of vision systeem werkt.